logo Sjukehusapoteka Vest

Kva er solvettreglane?

Publisert 15.05.2018
Sist oppdatert 05.01.2023

.

solsav.no.PNG

Ta pauser fra sola – ikke bli solbrent

Din beste solbeskyttelse er å ta noen pauser bort fra sola mellom klokken 12 og 15, når solstrålene er sterkest. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Nyt sola, men ikke for lenge av gangen.


solsav.no.PNG
 

Bruk klær og skygge som beskyttelse

Beskytt deg med klær, noe på hodet og solbriller. Parasoll-skygge demper også strålingen noe. Vær forsiktig i sola, særlig hvis du er vinterblek. Har du lys hud og rødt eller lyst hår, er solbeskyttelse ekstra viktig.

solsav.no.PNG
 

Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best, men solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. Smør deg før du går ut med solfaktor 15 eller høyere – i solrike land minst faktor 30. En håndfull krem til en hel kropp må til for å få faktorbeskyttelsen som står på solkremen. Har du badet, svettet eller tørket bort kremen, bør du smøre deg på nytt.

 

solsav.no.PNG

Ikke bruk solarium

Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta – derfor er det best å la være.

 

                           Ta vare på huda di i sola og hugs solkrem!

 

Figurer: colorbox.com